Do’s en dont’s voor Zonnepanelen
Zijn zonnepanelen wel of niet geschikt voor jou? Dat hangt af van de situatie van jouw huis. Maar bij de meest mensen wegen de baten fors op tegen de kosten. Op deze pagina vind je de voor en nadelen van zonnepanelen en praktische tips hoe je ermee aan de slag kan in combinatie met “Eco-home systems “. laat u adviseren !!
Zonne-energie is een schone manier om energie te produceren. Zonnepanelen installeren is dan ook een enorme stap in de verduurzaming van je huis. Je bent dan zeker van duurzame energie, en de investering verdien je zeker terug. Huizen met zonnepanelen zijn namelijk meer waard. Bovendien blijven energieprijzen naar verwachting verder stijgen.
De productie veroorzaakt wel wat vervuiling en CO2-uitstoot, maar die heb je gemiddeld in 3 jaar gecompenseerd. En omdat een zonnepaneel zeker 25 jaar meegaat, heb je daarna nog vele jaren milieuwinst.
De zonnepanelen heb je gemiddeld na 9 jaar terugverdiend. Daarna heb je nog heel veel jaren kosten loos stroom. Het rendement is gelijk aan een bankrekening met tussen de 7% en 9% rente. Dat is aanzienlijk meer dan bij een gemiddelde bankrekening of dan bij aandelen.
Soms zou je meer stroom produceren dan je nodig hebt: in de zomer, bijvoorbeeld, of als je veel van huis bent. Die stroom lever je terug aan het net, of eigen batterij en daar krijg je een vergoeding voor. Zo compenseer je de kosten van de stroom die je nog moet kopen. Dat heet een salderingsregeling. In 2020 wordt deze regeling vervangen, en krijg je premie per geleverde kWH.
Zijn zonnepanelen wel of niet handig voor mij?
-
- Zonnepanelen moeten gereinigd worden. Dat gebeurd gelukkig al met een flinke regenbui. Als je echter in een omgeving woont met veel stof of vieze lucht, kan het zijn dat u dit 1 keer per jaar (of heel soms nog meer) moet doen. U kunt dit vrij gemakkelijk zelf doen, of u kunt hiervoor een partij inhuren. Als u dit niet doet kunt een verlies van rond de 3% rendement verwachten.
- Het kan zijn dat je zonnepanelen lelijk vindt op je dak. Over smaak valt niet te twisten. Maar hou er rekening mee dat er veel verschillende vormen en kleuren zonnepanelen zijn. Je kan voor wat meerkosten ook zonnepanelen in je dank integreren. Of kan zonnepanelen in de vorm van dakpannen krijgen.
- Niet bij alle daken is het handig zonnepanelen te plaatsen. Wij adviseren alle zonnepanelen te plaatsen tussen het oosten en het westen in de zuidelijke richting. Als een zonnepaneel bijv. helemaal op het westen staat in plaats van op het zuiden, dan levert deze 16% minder energie op.
- Als er schaduw op je dak staat omdat er een boom of een ander gebouw voor staat, is het ook onverstandig zonnepanelen te plaatsen. Ook met schaduw krijg je zonne-energie, maar dit kan een factor 8 schelen.
- Als je maar een heel klein dakoppervlak hebt waar je maar 1 of 2 panelen kwijt kan, is het al snel niet de moeite. Probeer de tool helemaal onderaan deze pagina om te kijken wat voor jouw situatie handig is.
Wel zonnepanelen
- Voor de productie van panelen zijn fossiele energie en vervuilende materialen nodig en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar hebben zonnepanelen net zoveel energie bespaard als nodig was voor de productie. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. De overige 23 jaar zijn milieuwinst.
- De salderingsregeling van de overheid waarmee je extra geld verdient door energie terug te leveren aan het net is verlengd tot 2023. Vanaf 2023 tot 2031 wordt deze regeling langzaam afgebouwd. Als je nu zonnepanelen koopt, kunt je dus nog ruim de kosten van zonnepanelen terugverdienen. Zelfs nadat deze regeling volledig is afgebouwd blijven zonnepanelen een goede investering.
- De komende jaren gaan we veel meer betalen voor gas en elektriciteit. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgt de energierekening volgend jaar gemiddeld met €150. Dit komt oa. door de hogere belastingen op energie en de afbouw van gas uit Groningen. Door de stijgende prijzen is het verstandiger geworden wel zonnepanelen te nemen.
- De prijzen van zonnepanelen zullen nog wel een beetje dalen de komende jaren. Maar de verwachting is dat de sterkste daling al heeft plaatsgevonden tussen 2011 en 2013. Het is dus niet rendabel nog langer te wachten op verdere prijsdalingen. Het rendement dat je nu kan verdienen in die jaren door ze wel te nemen in simpelweg hoger.
- De efficiëntie van zonnepanelen neemt wel sterk toe. Wachten tot je nog veel betere zonnepanelen hebt is echter ook hierom niet adviseerbaar. De gemiddelde stijging van de opbrengst van zonnepanelen is 0,3% per jaar.
- Je draagt bij aan extra productie en extra oppervlak van groene energie in Nederland.
- Je verdient er geld aan. Het rendement staat gelijk aan een bankrekening van 7% en gemiddeld heb je de panelen binnen 9 jaar weer terugverdiend. we komen graag langs om u te overtuigen…..