Eco-home Systems



Warmtepompen

Warmtepompen

Waarom een warmtepomp?

warmtepompMet een rendement tot soms meer dan 500% (COP 5) is een warmtepomp een uitstekende warmteleverancier. Dit komt omdat een groot gedeelte van de benodigde afgegeven energie ‘gratis’ wordt gewonnen uit de omgeving; aarde, water of lucht. U koopt dus een klein gedeelte energie in om daarmee de ‘gratis’ energie om te zetten naar voor ons bruikbare energie. Nederland kent inmiddels al duizenden tevreden warmtepomp bezitters. In de Scandinavische landen, waar aardgas niet zo’n gemeengoed is als bij ons, gebruikt men de warmtepomp al veel langer. In die tussentijd is de warmtepomp inmiddels zover door ontwikkeld dat het ook een goed alternatief (minder stookkosten) is voor onze HR-ketels.

Super efficiënt!

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. De efficiëntie hiervan is zeer hoog! Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte!! Het stroomverbruik stijgt bij een warmtepomp maar u gebruikt geen gas (bij een hybride type de helft minder). Wanneer alle stroom in Nederland duurzaam is gaat de CO2 uitstoot van een volledige warmtepomp installatie naar nul! De CO2 uitstoot door verwarming en warm water is op dit moment al stukken lager bij een:

  • Hybride warmtepomp = 25% lager
  • Warmtepomp met buitenlucht als bron = 35% lager
  • Warmtepomp met bodem als bron = 50% lager

In 2019 hadden ongeveer 180.000 huizen een warmtepomp. En steeds meer mensen, kopen dit type centrale verwarming.

warmtepomp all black in tuin

De kosten

prijzen warmtepompDe prijzen van een warmtepomp variëren per soort, denk aan grond, water en lucht warmtepompen. Hieronder een overzicht van de kosten van diverse warmtepomp systemen. We behandelen hieronder diverse warmtebronnen waar de warmtepomp energie vandaan haalt. Voor een compleet duidelijk beeld te geven hebben we hieronder de prijzen van een warmtepomp opgesomd.

Type warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water warmtepomp Vanaf 10.000 à 25.000 euro
Water-water warmtepomp Vanaf 15.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf 4.000 à 7.000 euro
Lucht-water warmtepomp Vanaf 4.000 à 7.000 euro
Hybride warmtepomp Vanaf € 5.000 à € 7.000

Bovenstaande maakt duidelijk dat de geothermische warmtepompen duidelijk de duurste zijn. Daar staat wel tegenover dat ze een enorm rendement in het vooruitzicht stellen waardoor de terugverdientijd eigenlijk ten allen tijde relatief beperkt wordt gehouden. Maar voor een duidelijk helder beeld en advies nemen we dit graag met u door. Neem contact op klik hier !