Eco-home SystemsDe trends voor Zonnepanelen in 2024/25

De trends voor Zonnepanelen in 2024/25

Blijven zonnepanelen rendabel?

Kort gezegd: ja!

Zeker wanneer je in de komende periode nog zonnepanelen laat installeren, dan heb je de investering – gezien de huidige stroomprijzen – gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Ook als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd blijft dit het geval. De terug leververgoeding blijft, ook na de volledige afbouw van de salderingsregeling, een financiële prikkel om veel energie op te wekken, en weinig te verbruiken.

Daarnaast is een belangrijke rol weggelegd voor efficiency. Het principe is dan: ‘stroom verbruiken op het moment dat je stroom opwekt’. Overdag wanneer je zonnepanelen de meeste stroom opwekken, dus. Dankzij slimme huishoudelijke apparaten met app-bediening op afstand kunnen we onze stroomvreters – de vaatwasser en wasmachine – aanzetten op het moment dat je zonnepanelen volop actief zijn. Daardoor hoef je minder stroom af te nemen van het energienet en bent altijd voordeliger uit. Bij “Eco-homesystems ” informeren we u graag over alle mogelijkheden.

 

Kennisbank
Rendement
Terug leververgoeding vergelijken

Het vergelijken van de terug leververgoeding is daarom nu nog interessant. Het overstappen op een andere energieleverancier kan in de huidige situatie namelijk veel geld schelen als je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Echter, op termijn zullen de verschillen tussen leveranciers kunstmatig kleiner worden gemaakt. Dit onder druk van de overheid. Dat betekent dat iedereen min of meer dezelfde terug leververgoeding voor het overschot aan zonne-energie zal ontvangen.

De afbouw van de salderingsregeling

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2028 stapsgewijs afgebouwd. Op dit moment krijg je nog de volledige energieprijs voor elke kWh die je aan het energienet terug levert, maar in 2031 zal dat alleen de kale energieprijs zijn.

Betekent dat energiebelastingen en de kosten van de netbeheerder daar niet meer worden bijgerekend. Volgens minister Wiebes zou dat niet moeten betekenen dat eigenaren van zonnepanelen er financieel op achteruit gaan, omdat de prijs van zonnepanelen ook naar beneden gaat.

Sindsdien zijn er allerlei rekenmodellen ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond dat de terugverdientijd voor mensen die in zonnepanelen investeren niet (of juist wel) op het spel wordt gezet.

Het rekenmodel van TNO

Eén van de meest betrouwbare rekenmodellen komt van TNO en is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij hebben exact in kaart kunnen brengen wat de invloed zou zijn van de verdwijnende salderingsregeling op het aanschaffen van zonnepanelen. Dit model kan ook worden gebruikt om te berekenen hoe de verlaging van de energiebelasting voor elektriciteit invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Er zijn namelijk een groot aantal factoren in het spel die deze terugverdientijd ook beïnvloeden en dat is niet alleen de verdwijnende salderingsregeling. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het aandeel eigen gebruik, de terug leververgoeding en het elektriciteitstarief.

Koop zonnepanelen en isoleer je woning

De belasting op stroom zal waarschijnlijk de komende jaren nog meer dalen en de belasting op gas gaat omhoog. Hiermee wil de overheid woningeigenaren overhalen om zo min mogelijk gas te gaan gebruiken. Het vervangen van je gasstel voor een elektrische kookplaat zal daarom invloed hebben op je energierekening en ook het isoleren van je woning en het vervangen van je hr-ketel voor een warmtepomp. In het kort samengevat houden de nieuwe belastingen in dat je energierekening omhoog gaat als je veel gas gebruikt en dat deze zal dalen als je je gasverbruik compenseert met stroom. De boodschap van de overheid is duidelijk.

Zonnepanelen aanschaffen doe je nu

Deze ontwikkelingen maken het nog aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Als je allereerst probeert om je gasverbruik zo laag mogelijk te houden, dan gaat je energierekening al flink naar beneden. Als je daarna je stroomverbruik (gedeeltelijk) opvangt door zonnepanelen te laten plaatsen, dan profiteer je optimaal van de situatie die op dit moment in Nederland is gecreëerd. Je kunt nog een tijd van de gunstige salderingsregeling gebruik maken en omdat de stroombelasting alleen maar naar beneden zal gaan, zal het afbouwen van deze regeling ook een minder grote invloed hebben dan voorheen.

Daarnaast zijn de zonnepanelen die nu worden aangeboden beter en goedkoper dan ooit. De ontwikkelingen staan nooit stil en het lijkt een jaar dat bijzonder goed, zo niet het beste, zal zijn voor de opbrengsten van zonnepanelen in Nederland. In de eerste helft van 2023 werden alle records gebroken en dat hebben we deels te danken aan het veranderende klimaat en deels aan de verbeterde kwaliteit van de zonnepanelen. Schaf dus nu zonnepanelen aan en je profiteert automatisch van een groot aantal financiële voordelen.

De verlaagde energiebelasting op stroom doet daar nog een stapje bovenop.